Kedves Kolléganők, tisztelt jelenlévők!

Hosszú évek teltek el a kezdetektől a mai napig. Kérek mindenkit, hogy előadásomra úgy tekintsen, mint egy kedves visszaemlékezésre, senkit nem állt szándékomban megsérteni azzal, hogy kihagytam az előadásból vagy nem említem név szerint. 60 év nagy idő az MGT életében is. Ezen belül az asszisztensi szekció magalakulása óta 33 év telt el.
Előadásomba objektív tények, de szubjektív érzelmek alapján próbáltam összefoglalni az elmúlt évtizedek fejlődését, változását, történéseit.
Mivel valahol ekkora idő ismertetésénél meg kell húzni a határokat, óhatatlanul elmarad 1-2 fontos adat, személy megemlítése, mely a közösség számára fontos. az elmaradt információk megemlítésére igyekszem lehetőséget adni, előadásom végén.
Az endoszkópos asszisztensi szekció megalakulása után, mely 1985-ben Miskolcon történt az elsődleges cél az asszisztensek összefogása, közösséggé szerveződése volt, mely magával hozta, a közösség képzését, hogy hivatalos elismerést kapjon. 1990-ben közel 50 kolléganő kapott emésztőszervi endoszkópos asszisztensi képesítést tanfolyam nélkül. Ezt követően pedig beindult az endoszkópos asszisztensi képzés folyamatosan az évek alatt, melyet először az ETI, majd a GYEMSZI, ezt követően az ENKK, majd jelenleg az AEEK szervezésében végezhettük el. Az idők folyamán számtalan képzési formán ment át képzésünk. Sajnos főiskolai szintre a mai napig nem tudtuk emelni a minősítésünket, holott külföldön ez szinte alapnak számít. Talán a jövő majd mást is hoz….
A tanfolyamaink továbbképzéseink az idő előrehaladtával szintén átalakultak és az orvosok előadásainak hallgatása mellett, önálló tudományos munkák, előadások születtek az asszisztensi szekció keretein belül. Szépen lassan kiléptünk a nemzetközi porondra is, nyelveket tanultunk, külhonban előadásokkal, poszterrel szerepeltünk és az orvostársadalom is egyre inkább elfogadta és támogatta, az asszisztensek törekvéseit.
A nemzetközi kitekintéseink magukkal hozták a fejlődést, a továbblépést, a lehetőségek kiaknázását mind technikai mind humánerőforrás oldalról.

Továbbképzések:

I: 1987-ben MGT alatt történt: Endoszkópos asszisztensek Továbbképző konferenciája
II:1991-ben külföldi vendégelőadó is volt Diane Campbell a Gasztroenterológiai Endoszkópos Asszisztensek Nemzetközi titkára személyében.
III: 1992-benBudapesten nemzetközi bemutató
IV.1994-ben Miskolcon: Kelet Európai Workshop
MGT- n folyamatos volt az asszisztensi szekció önálló részvétele.
V.1994-1999 őszi továbbképző konferencia
Regionális továbbképzést tartottak folyamatosan GE centrumokban
1996-tól UEGW-n való részvétel
2000-től Olympus Akadémiai továbbképzéseken részvétel
2010. augusztustól Balatonaliga – Endoplus kft. endoszkópos asszisztensi továbbképzések, mely későbbiekben már a műtősnők képzését is magában foglalja.

Rendezvények:

MGT, FIGAMU, Erlangeni modellek, NOTES, endoszkópos és colon szekciók,, őszi továbbképzéseink, Nemzetközi Workshopok itthon, ESGENA rendezvények.
Ezek a lehetőségek különösen egyeseknek olyan lendületet adtak, hogy az endoszkópos asszisztensi társadalom, tapasztalatuknál, tudásuknál fogva elfogadta őket vezetőnek, iránymutatónak. E kiemelkedő tudással, meggyőződéssel rendelkező kolléganők akár a saját munkahelyükön, saját kis munkakörnyezetükben olyan apró csodákat tudtak elindítani, mely mindannyiunk hasznát szolgálta.
E személyek közül kiemelném Husztik Zoltánné Jutkát, aki a megalakult asszisztensi szekció I. elnöke lett. Úttörő szerep jutott neki, hiszen egy addig ismeretlen”létforma” első vezetőjeként egyaránt kellett utat mutatnia és megfelelnie az akkori kihívásoknak. Köszönjük, amit Domján Lali bácsi támogatásával a szekciónk előre meneteléért tett és, hogy létrehozták a GEA alapítványt, mely azóta is az endoszkópos asszisztensek támogatását tűzte ki céljaként. Jutka nevéhez kötődik az első olyan előadás is, mely külföldön hangzott el, magyar asszisztens részéről. (1992 Athén), hazánkat képviselve. Köszönjük a hosszú évek munkáját!
Szomorú tény és talán sokak emlékeiben él Eszenyi Zsuzsanna, aki Jutkát követte az elnöki pozícióban. Rendkívül agilis, művelt kolléganő volt, aki sajnos betegsége miatt rövid ideig tölthette be ezt a funkciót és halálával nagy veszteség értette az endoszkóposokat. Ő információim alapján az ORFI-ban dolgozott.
1996-1998-ig kettős elnökség volt Husztiké Jutka és Horváth Imréné, Lexi személyében.
1998-2006-ig Horváth Imréné, Lexi töltötte be önállóan az asszisztensi szekció elnöki pozícióját. Nevéhez számtalan intézkedés, törvényjavaslat, módosítás, továbbképzés és csapatépítő kirándulás fűződik. Ő is az elsők között volt, aki 1990-ben megkapta az endoszkópos szakasszisztensi képesítést.
A számtalan kérvény közül, mely jobbító szándékkal történt kiemelném, hogy rendkívül veszélyes munkahelynek nyilvánítsák az endoszkópos laborokat. E törekvése célt is ért. Számos továbbképzés és külföldi út megszervezése kötődik nevéhez, mely mindig az asszisztensek fejlődését, közösséggé formálódását tűzte ki célul.
A külföldi utak mindig szakmai továbbképzéssel összekötve történtek, akár külföldi kongresszus látogatására is lehetőséget adott.
Nyelvtanfolyam elvégzésére is lehetőség volt, ennek támogatása is biztosítva volt. Munkahelyén és az asszisztensi szekció keretein belül is a haladást, a fejlődést képviselte, személyisége, temperamentuma közösségformáló hatású.
Pécs az otthona, az I.sz. majd a III. sz Belgyógyászati Klinika vezetőasszisztenseként tevékenykedett több évtizeden keresztül, jelenleg a Villa Medici Magánklinikán is dolgozik és természetvédelemmel, madarakkal foglalkozik szabadidejében.
2006-tól az asszisztensi szekció vezetőjének Kokas Mariannt választottuk meg, aki hosszú éveken keresztül Győrben majd ezt követően a mai napig Mosonmagyaróváron dolgozik ápolási igazgató helyettesként, illetve endoszkópos vezető asszisztensként.
Mariann a kezdetektől fogva hangsúlyt fektetett az endoszkópos laborok hygiénés viszonyainak javítására. Ez ügyben is továbbképzéseket szervezett, előadásokat tartott és még könyv-fejezetet is írt. Az ESGENA oktatási bizottságában hosszú éveken keresztül képviselt minket és az endoszkópok fertőtlenítésére szolgáló guidelinet is lefordíttatta részünkre. Fontosnak tartotta az új ismeretek megszerzését, a külföldi guidelinék hazai adaptálását, az endoszkópos asszisztensek nemzetközi porondon való megjelenését, az ESGENA-val való kapcsolat kialakítását és fenntartását. Megszámlálhatatlan hazai továbbképzés és képzés résztvevője és szervezője.
Saját magát és környezetét folyamatosan képzés alatt tartja. 2007-ben asszisztensi fronton Győrben a nemzetközi Workshop hazai szervezője, ezért az országból néhány asszisztens, köztük én is e fantasztikus Workshop aktív résztvevője lehettünk. A képzésünk fejlesztésében és az oktatásban is részt vett. Pontszerző előadásokat, továbbképzéseket szervezett az endoszkópos asszisztenseknek és mindig az előrehaladást és a fejlesztést tekintette szívügyének. Következetes ámde támogató személyisége példaként említendő számunkra és a minket követő generációk számára. Feltéve, ha lesz……

Kormosné Török Éva

Ki sem mondom milyen rég, de alapító tagja az asszisztensi szekciónak. 33 éve töretlen a szeretete, az elhívatottsága a szakma iránt. Részt vett folyamatosan az endoszkópos asszisztensek képzésében és vizsgáztatásában. A továbbképzések és hand-on trainingek rendszeres részvevője és aktív szereplője. Munkahelye hosszú évtizedek óta (1977), a BAZ megyei kórház endoszkópos laborja volt, ahol a szakma kiválóságaival dolgozhatott együtt és okíthatta az őket követő asszisztenseket. Fiatal koromban magam sem tudom miért, féltem az erős személyiségétől, szigorú tekintetétől, erős és határozott vélemény nyilvánításától. Aztán megismertem közelebbről és tiszteltem….a tudást, az emlékeit, a tapasztaltságát. 33 éve valamilyen formában, de mindig minket képvisel. Néhány éve már nem vezetőségi tagként, de részt vesz az életünkben.
Évi így írt magáról korábban:
„1970-től haláláig dolgoztam Prónay profeszorral. Talán a volt és a mostani osztályvezető főorvosaim nem veszik rossz néven, ha azt mondom, számomra Ő volt az igazi FŐNÖK csupa nagybetűvel. Megkövetelte a lelkiismeretes, precíz munkát, akár munkaidőn túl is, és elvárta a lelkesedést is. Mindig talált időt a szakmával kapcsolatos ötleteink és véleményünk megvitatására, és megkereshettük a magánéleti problémáinkkal is. 1977-ben, amikor az endoscopiára kerültem, elmondta, hogy milyen nagy lehetőségek várnak rám és hogy milyen nagyszerű munkakört talált nekem. Bennem maradt némi kétség hogy valóban elérhetők – e számomra ezek a célok és ha igen képes vagyok –e erre? Azt, hogy mai napig ennyire szeretem a munkámat, azt hiszem neki köszönhetem, hisz a vizsgálatok során már a kezdetektől parternek tekintett, elvárta, hogy tudjam mit látok, legyen véleményem. Amikor egyszer colonoscopia alkalmával szembetaláltuk magunkat az epehólyaggal és azt hittem soha nem fogok endoscopot a kezembe többé, odaparancsolt a következő vizsgálathoz, mert aki endoscopos vizsgálatot végez az perforálhat is. A fontos az, gondoljuk át, hogy hol hibázhattunk és tanuljuk belőle.”
Az én válaszom erre, hogy: igen Évi. Prónay professzor úr nagyon jól érezte, hogy miért választott téged, mi pedig csak azt mondhatjuk: Köszönet az elmúlt évtizedekért!!!

Udvardi Pálné

Az első magyar endoszkópos jegyzet megalkotója mely endoszkópos asszisztenseknek íródott. Hosszú éveken keresztül tanultak és tanultam én is, mint hallgató ebből a jegyzetből. Több éven keresztül a vezetőség tagjaként segítette az endoszkópos asszisztenseket Udvardiné Erzsike is alapító tag.

Kabai Annamária

GEA alapítvány Kuratórium Elnöke 2014 óta. Becsületes, lelkiismeretes, fáradtságot nem ismerő fantasztikus kolléganő. Rendbe tette a kor mai követelményeihez igazítva az alapítványunk jogi kihívásait, pénzügyi dolgait, mely eddig is az asszisztenseknek és az asszisztensekért van, volt és remélhetőleg működik majd továbbra is. Precíz beszámolók, alapítványi megbeszélések, elszámolások, korrekt, pontos munka. A beszámolók és a precízen kidolgozott dokumentumok az endoszkópos asszisztensi szekció logója megtalálhatók a honlapunkon. Az endoszkópos asszisztensi szekció vezetőségi tagjaként rendkívül, aktív és segítőkész. Szép előadásai, hozzászólásai, segítőkészsége, aktivitása ez idáig csendben végzett munkája azt gondolom, elismerést érdemel.

Kedves kolléganők! Kedves Jelenlévők!

Előadás közben gondolom mindenki fel tudott idézni, egy kedves embert, egy megható vagy emlékezetes pillanatot a múltból. Bízom benne, hogy mindenki ismer a környezetében egy számára fontos embert, akitől tanulhatott, szakmát, hivatást, vagy emberi tartást, de fontos lehet egy olyan ember is, akire soha sem szeretnénk hasonlítani. Talán a felvetített képek emlékeket idéztek és örömkönnyeket vagy netalán fájdalmas perceket idéznek fel bennünk. A lényeg, hogy egy percre emlékezzünk a múltra, éljük át a jelent és gondolkozzunk el jövőnkön. Ha a múltunkból tanulva, a jelenben úgy élünk, hogy a jövőnkre bátran előre tekinthetünk, akkor már megérte eddigi tevékenységünk.

Kedves Kolléganők!

Az idei jubileumi nagygyűlésünkön arra kérlek Benneteket, hogy emlékezzünk meg, a sajnos már köztünk nem lévő kolléganőkről és kollégákról is, melynek sajnos jelenleg is szomorú aktualitása van. Azért, hogy ma én itt állhatok köztetek és általatok választott elnöke lehetek az asszisztensi szekciónak, nagy szerepe jutott volt kolléganőmnek, barátomnak, aki akkor is bizalmat szavazott nekem, amikor senki más. Mondhatni a kezdeteknél ő volt a mentorom, segítőm, akitől a hivatásunk szeretetét, a beteggel, orvossal való kommunikációt és a technikai ördöngösségek egy részét megtanulhattam. Talán kimondhatom, ha ő nincs, ma én sem állok itt. Hálás vagyok érte, hiszen, ha a kezdeti nehézségeknél nincs valaki, aki a kezdő kolléganőt felkarolja, hogy egy csapat részévé váljon és a lehető legjobbat hozza ki magából, akkor nehéz lesz együtt dolgozni örömmel. (Merci).
Kérem, egy rövid főhajtással tiszteljük meg emléküket…..Köszönöm.
Ha lehetőségetek van rá, keressétek meg azt az embert, aki meghatározta endoszkópos asszisztensi léteteket és mondjátok el neki, ha még nem késő.
Én magam köszönetet mondok Dr. Solt Jenő főorvos Úrnak, aki 1994-től-2010-ig volt a vezetőm és igen kemény éveket biztosított, de megtanított küzdeni, kiérdemelni a bizalmát és egy csomó endoszkópos beavatkozásban úgy érzem úttörő munkát végzett az országban, melynek általa részese lehettem. Két év kellett, hogy észre vegyen, de utána mindig, mindenben mellettem állt. Köszönettel tartozom Pakodi főorvos Úrnak és Vincze Áron Tanár úrnak, amikor bizalmat adtak nekem 2010-ben és belecsöppentem egy másik világba, az egyetemi életbe és új kihívások elé állítottak. Újból és újból megerősítésre szorulok, hogy ebben az új világban, megtaláltam- e a helyem?!
De legfőképpen köszönettel tarozom a csapatomnak, akivel 8. éve gyűrjük a nehéz mindennapokat és igyekszünk hol megkeseríteni, hol széppé tenni egymás életét, mert mi így vagyunk egy csapat. Név szerint szeretném kiemelni helyettesemet,/Fülöpné Ravasz Anitát/ csendes hátteremet, aki sok-sok éve mellettem áll és nyugodtan mehetek el, ha rá kell bízni a feladataimat, mert biztos vagyok benne, hogy megoldja azokat.
Nem szeretnék megfeledkezni az elmúlt évek során támogatóinkról sem, akik lehetővé tették, hogy ebben az anyagiaktól függő világban elménket élesebbé, kezünket ügyesebbé tegyük.
Köszönet: ANAMED kft, EndoPlus Kft,( legnagyobb támogatóink) Allegro kft, Elektro Oxigén kft, Hun-med kft, Micro Medical kft és köszönet a Ferringnek aki évek óta egy kis fogadást rendez részünkre és továbbképzést indított on-line az endoszkópos asszisztensek számára.
Végezetül kedvenc gondolatommal zárom soraim:”Mindannyian egy hatalmas kozmikus zenekar tagjai vagyunk, melyben minden hangszer egyformán fontos a teljes és harmónikus hangzáshoz.”
Becsülje meg minden vezető a munkatársait, s ha másra nincs is lehetősége egy köszönömmel adjon hangot elismerésének!

Köszönöm mindenki türelmét és munkáját!
Paulovicsné Kiss Melinda